Gennemsigtigt træ får intelligente egenskaber

Gennemsigtigt træ blev en banebrydende svensk opfindelse i 2016. Det gennemsigtige træ kunne blandt andet erstatte glasruder i et vindue og blev velegnet til solceller og drivhuse. Nu har forskere formået at give det verdenskendte gennemsigtige træ varmeregulerende egenskaber, så det for eksempel kan kontrollere varmen i en bolig.

Varmeregulerende egenskaber mindsker energiforbruget

Det gennemsigtige træmateriale er solidt og klart som glas. Det er derfor velegnet som blandt andet vinduesruder i en bygning.  

Træets nye, varmeregulerende egenskaber kan få betydning for temperaturen i en bygning hele året rundt. Det forklarer Céline Montanari til Sveriges største tekniske universitet Kungliga Tekniska Högskolan. Hun er kandidatstuderende ved universitetets fiber- og polymerteknologiafdeling og ansvarlig for opgraderingen af det gennemsigtige træ.

Om sommeren stiger temperaturen udenfor, og dermed bliver mange bygninger ofte varmet godt op i sommerperioden. Men det gennemsigtige træ kan forhindre varme i at trænge ind i huset gennem vinduer. Om vinteren vil det gennemsigtige træs isolerende egenskaber omvendt kunne forhindre tab af varme i bygningen, forklarer Céline Montanari.

Det gennemsigtige træs varmeregulerende egenskaber betyder, at energiforbruget i en bygning bliver mindsket. Det er godt for miljøet. Samtidig vil en bygnings beboere med tiden kunne spare mange penge på varmeregningen, frem for hvis opgraderingen af træet ikke havde fundet sted.

Forskernes fremgangsmåde   

De svenske forskere anvendte træmaterialet birk i deres opgradering af det gennemsigtige træ.   Forskerholdet har fjernet ligninet fra træet, som er det stof, der giver planters cellevægge træstruktur. Træets lignin er nemlig også den del af træet, der absorberer mest lys.

Efter fjernelse af ligninet har forskerne fyldt birken med polymer, der gør træet gennemsigtigt. Herefter har de tilføjet polyethylenglycol (PEG) for at give træet dets varmeregulerende egenskab. PEG kan nemlig skifte mellem at være fast og flydende, og det kan både opbevare og udsende store mængder varme. 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here