Som de fleste mennesker ved, kan det være en dyr fornøjelse at låne penge uden om banken. Rente og evt. etableringsomkostninger er højere sammenlignet med et traditionelt banklån – og derfor kan det være en god idé at sætte sig ind i, hvad man kan gøre for ikke at betale mere en højst nødvendigt, når man i en periode har brug for et lån.
Hvorfor er forbrugslån dyrere end banklån?
De virksomheder som udlåner såkaldte kviklån og forbrugslån, har ikke den samme sikkerhed for at få pengene ind, som banken har. Ofte vil banken bede om sikkerhedsstillelse i evt. bil eller bolig – som de kan gøre udlæg i, såfremt låntager ikke er villig til at betale lånet tilbage. Af den årsag er de mere alternative låneudbydere nødt til at sikre sig ved højere renter, sådan at de kunder rent faktisk betaler tilbage, ender med at betale for dem som ikke gør. Låneudbyderen vil i de fleste tilfælde tilbyde et lån til en rente, som afspejler din kreditvurdering og deres vurdering af den risiko der er forbundet med at tilbyde dig et lån. Har du en høj kreditværdighed, vil din rente være lavere og omvendt, hvis du har en lav kreditværdighed kommer til at betale mere i form af højere renter. Udover risikovurderingen, har tilbagebetalingsperioden også meget at sige for renten. Låneudbyderen skal tjene penge på at låne penge ud, så en kort tilbagebetalingsperiode kan også hænge sammen med en højere rente, sådan at beregningen går i plus.
Tip 1: Sørg for at have en solid privatøkonomi
Mange forbinder forbrugs- og kviklån med personer der har dårlig økonomi, men rent faktisk er låneudbyderne ganske grundige i deres kreditvurderinger. De er forpligtet til at fungere som ansvarlige långivere efter loven, og skal samtidigt have en forretning der løber rundt. De har derfor ingen interesse i at yde lån til personer som ikke er i stand til at betale tilbage.
Din privatøkonomi det vigtigste vurderingsgrundlag for lånefirmaerne, da de ikke har nogen anden sikkerhed for tilbagebetaling. Det handler om bankens vurdering af dig som en stabil eller ustabil låntager.
For at få så billigt lån som muligt er det derfor vigtigt, at du som ansøger kan fremvise en sammenhængende økonomi. Lånefirmaet vil fokusere på dit månedlige rådighedsbeløb, hvilket vil sige det du har tilbage, når du har betalt dine faste udgifter. Det er derfor en god idé at minimere faste udgifter, sådan at dit rådighedsbeløb kan bære det månedlige afdrag på dit lån.
Tip 2: Sammenlign og ansøg om flere lån
Markedet for lån vokser hastigt og der kommer løbende flere udbydere til – de konkurrerer alle om at udbyde lån til kvalificerede låntagere. Det kan blive din fordel! Kreditaftaleloven blev nemlig opdateret i 2010 og giver dig nu en fortrydelsesret på 14 dage fra indgåelse af låneaftalen. Det betyder at du kan ansøge flere steder, sammenligne renter og betingelser på de lån du får tilbudt – og vælge det billigste lån – samt annullere de lån du ikke ønsker. En anden mulighed er at benytte en såkaldt lånebroker som f.eks Lendme,som tilbyder at du ansøger hos dem, hvorefter de sender dine oplysninger til de forskellige låneudbydere. Herefter kan du vælge det mest gunstige lån uden at skulle udfylde flere forskellige ansøgninger.
Tip 3: Begræns dit lånebeløb og tilbagebetalingsperiode
Du kan selv gøre en del for at begrænse prisen på dit lån ved ikke at låne et større beløb end du har behov for. Det kan selvfølgelig være fristende at låne lidt ekstra, nu man er i gang – men det kan vise sig at være et rigtig dyrt lån, hvis det betyder at din afdragsperiode bliver fordoblet. Du betaler nemlig renter af det resterende lånebeløb, så derfor gælder det om at få afviklet dit lån så hurtigt som muligt. Alle lånefirmaer tilbyder også at du kan afdrage i et højere tempo end oprindelig aftalt, såfremt du i en periode har et større rådighedsbeløb end forventet.