Computerens historie og hvem der opfandt den

Hvem opfandt computeren

Hvem opfandt computeren? Det spørgsmål er der nok ikke mange, som stiller i dag, hvor vi blot antager computeren som en normal og naturlig del af hverdagen. De nye generationer er vokset op med, at computeren altid har været der, og de ældre generationer kan dårligt huske, hvornår computeren egentlig kom til.

Vil du gerne blive lidt klogere på denne utrolige maskine og finde ud, hvem der opfandt computeren, og hvornår den første gang blev taget i brug. Så skal du læse med herunder, hvor du får et indblik i et af det 20. århundrede mest revolutionære opfindelse.

Hvem opfandt computeren?

Det er ikke en bestemt ophavsmand eller -kvinde, som står bag opfindelsen af computeren. Computeren er en sum af flere forskellige fysiske og matematiske opfindelser, som har fundet sted op gennem de sidste århundreder. Allerede i 1500-tallet begyndte astronomer og astrologer at anvende mekaniske regne- og tællemaskiner. Og det er netop udviklingen af regne- og tællemaskiner, som udgjorde fundamentet for opfindelsen af computeren.

Alan Turing udviklede det teoretiske fundament

Mange mennesker anser dog den britiske matematiker Alan Turing, som idemand bag det teoriske grundlag, der senere kom til at udgøre computeren, som vi kender i dag. Under 2. verdenskrig udviklede Turing den berømte Turingmaskine, som var en matematisk model for en symbolmanipulerende maskine, der beskrev, hvordan computeren kunne programmeres ud fra kombinationer af tallene 1 til 10.

Selvom Turing altså ikke direkte opfandt den elektroniske computer, så udviklede han en universel model for, hvordan alle computere virker. Dermed udgjorde han grundlaget for den senere udvikling af computeren. Hvis man derfor vil have et decideret navn på, hvem der opfandt computeren, så er Turing noget af det tætteste man kommer.

Hvornår så computeren dagens lys?

De første elektroniske computere blev udviklet under 2. verdenskrig. Begge sider, dvs. både de allierede og tyskerne, var meget optaget af computerteknologien, da de skulle bruges som middel til at optimere de militære operationer. Derfor blev computerne først og fremmest brugt som et middel mod fjenden, hvor de kunne afkode de andres kodemeddelelser. Derudover bliver de også brugt til at styre bomber og missiler og bygge flysimulatorer.

Hvem har patent på computeren?

Der er stor tvivl om, hvem der har patent på opfindelsen af den første rigtige computer. Flere tilegner ingeniørerne J. Presper Eckert og John W. Mauchly fra Pennsylvania Universitet opfindelsen af den elektroniske computer. De stod nemlig klar med den såkaldte ENIAC-computer i 1946, som var beregnet til at skulle bruges i det amerikanske militærs missilprojekter.

Computervirksomhederne Honeywell og CDC mente dog dengang, at det var dem, som havde patent på computeren. De hævede at have arbejdet ud fra en computermodel, skabt af matematikeren John Atanasoff, allerede i 1939, altså 7 år før ENIAC-computeren blev taget i brug. Det hele endte med en retssag, hvor retten afgjorde, at ingen kunne tage patent på computeren.

Computeren er et resultat af mange års matematisk udvikling

Der er altså hverken nogen opfinder eller virksomhed, som kan akkrediteres for opfindelsen af computeren. Til spørgsmålet om hvem der opfandt computeren, kan der altså ikke gives noget endeligt eller konkret svar. Computeren skal snarere ses som århundredes leg med tal og udvikling af matematiske modeller, som i sidste ende førte til den elektroniske computers begyndelse.

I dag kan vi næsten ikke leve uden en computer, og vi kan takke mange kloge hoveder for at have gjort vores hverdag og arbejdsliv en del nemmere. Husk lige på det næste gang du laver regnskab i dit Excel-ark, søger på internettet eller sender en mail.