Undgå gældsfælden del 1

Står du i gæld til op over halsen, og har du svært ved at betale din regninger, så er du muligvis end i den onde gældsspiral, som mange danskere desværre falder i. Kan du nikke genkendende til dette, så har vi nogle gode tips til hvordan du undgår dette.

Første skridt er det sværeste

Det første skridt er oftest det sværeste at tage i enhver situation. Det første skridt i en gældsituation er, at indse, at du står i en svær situation. Hvornår er gæld for meget og hvornår er den til at beherske, det kan være svært, at kalkulere. Men du ved din gæld er for stor, når den bare bliver større og større, den hænger dig over hovedet og du har ikke overblik over din økonomi mere. Du er endt i en ond spiral – en ond gældspiral. Hvis du først er fanget i den onde spiral, kan det være svært, at slippe ud af den igen, men det er muligt og jo før du starter, jo bedre. Du bliver nødt til, at handle. Det første skridt er, som sagt, at indse, at du er i en svær situation og du bliver nødt til, at foretage dig noget.

Læg et budget

Næste skridt er at lægge et budget over din økonomi. Det er et super godt værktøj, du kan bruge i enhver situation, ikke kun når du står i gæld til op over halsen, men også når du skal låne penge osv. Så læg derfor et budget over din økonomi. På den måde får du hurtigt et overblik over din økonomi og det kan give lidt mere ro i sjælen. Hvad bruger du f.eks. på husleje, forsikring, mad, mobil, internet, rejser, gaver og andet. Det kan være dyrt, men det er vigtigt, at vide, hvor dyrt det er. Du kan finde diverse budget apps, som du kan hente gratis til din mobil, f.eks. et lommebudget. Du kan også vælge, at lægge dit budget i et regneark i Excel, hvor der findes talrige af budget skabeloner. Læg et budget for ét år ad gangen og dividér så med 12, på den måde finder du dine månedlige udgifter. Det kan være, at du så finder ud af, at januar er langt dyrere end marts og på den måde, ved du, hvor du skal spare og hvor du kan tillade dig, at lægge penge til side til, at betale af på din gæld.

Hvad kan du ellers gøre?

Det næste du kan gøre er, at skære ned på dine udgifter. Gå derfor dine udgifter igennem og vær’ kritisk. Tjek om din telefonabonnent er for dyrt om du har får mange kanaler på dit TV og du måske kun har brug for en mindre pakke end den du betaler for. Bruger du slet ikke al den data på din mobil, som du betaler for i dit abonnement, kan det være du skal skifte. Det kan også være du har en helt uhensigtsmæssig dyr forsikring, som du betaler for. Du kan derfor tjekke om der er andre billigere forsikringer du kan vælge. Undersøg derfor forsikringsmarkedet eller tag kontakt til en der har forstand på det. Det behøver ikke være en professionel, det kan være et familiemedlem eller en ven der gerne vil hjælpe dig. Køb så vidt muligt ting kontant og ikke på afbetaling, der er ingen grund til, at gøre din gæld større end den er. Der findes et utal af apps med sparretips og du kan finde en masse guides på nettet om hvordan du sparrer i hverdagen.

Saml dine udgifter i et samlet forbrugslån

Har du SU-gæld eller skylder du penge til en masse forskellige kreditorer fordi du har købt ting på afbetaling eller skylder penge til højre og venstre, kan du overveje, at samle alle dine udgifter i et forbrugslån. Det kan være fornuftigt, at tale med din bank om det.

Det er dog ikke noget sparretip, fordi selskabet du låner penge af skal have pengene tilbage igen med renter. Så tænk lige en ekstra gang om det er fornuftigt for dig at gøre. Her kan du passende kigge på dit budget som du har lavet og tjekke om det er en god idé.

Det kan være en god idé, at tage et forbrugslån, da du måske får en billigere rente, end hos andre af dine kreditorer. Så det er med at få de andre kreditorer af veje inden de lænser hele din økonomi for penge. Tager du et forbrugslån, kan du indfri din gæld, hos de kreditorer der er alt for dyre. Måske kan du helt fjerne din gæld, så du kun skal betale dit forbrugslån tilbage og vælger du et lån til den laveste rente på markedet, er det langt billigere end hvis du skal betale dyre kreditorer tilbage. Det er derfor fornuftigt for dig, at samle dine udgifter i et samlet forbrugslån.

Brug vores søgemaskine

Forhold dig kritisk, når du skal vælge hvilken låneudbyder, du vil tage et forbrugslån hos. Vores søgemaskine hjælper dig med, at forholde dig kritisk. Bruger du søgemaskinen indhenter vi de billigste lånetilbud, der passer lige til dine behov og ønsker. Du kan ovenikøbet vælge de selskaber med den laveste rente.

Hold øje med ÅOP’en, som er de årlige omkostninger i procent. Ønsker du et billigt lån, skal du vælge det selskab der har den laveste ÅOP.

Nogle selskaber stiller krav til dig som låner. Det kan f.eks. være, at du skal være over 25 år for, at kunne låne hos selskabet. Det kan også være, at de stiller krav til, at du kan dokumentere en fast indtægt og det kan derfor være et problem, hvis du er kontanthjælpsmodtager. Det er dog ikke alle selskaber der stiller krav til dette, men orientér dig alligevel. Et krav du helt sikkert vil møde hos alle selskaber er, at du ikke må være registreret i RKI, som er et register for dårlige betalere. Har du i forvejen ondt i økonomien og er du endt i en gældsspiral, så er det på tide, at få styr på din økonomi, før du ende i RKI. Før du bevæger dig ud på lånemarkedet så tjek lige, at du ikke er registeret i RKI. Det kan du gøre her: https://www.dininfo.dk/

Andre tips

Drop overtrækket ved at bestille et betalingskort, så du på den måde undgår, at overtrække på din konto, hvilket er nemt, når man er ude at shoppe og kortet ligger og brænder i lommen. Bruger du et betalingskort i stedet for, bruger du altså ikke flere penge end du har.

Du kan med fordel hente en mobil-app på din telefon, hvor du løbende kan holde øje med hvor mange penge du har tilbage. På den måde undgår du, at du sidst på måneden, pludselig ikke har flere penge tilbage. Der findes mange forskellige apps og det kan være svært at finde rundt i dem, men brug lidt tid på, at finde den app, der passer bedst til dig.