Computersimulation viser Jupiters rejse mod Solen

Den gigantiske planet Jupiter blev skabt fire gange længere væk fra Solen end dens nuværende position. Jupiter har altså selv bevæget sig tættere på Solen. Det har forskere fra blandt andet Lunds Universitet nu vist. I alt har gasplaneten brugt 700.000 år på at flytte sig til sin nuværende placering i Solsystemet.

Småplaneter afslører bevægelsen

Forskerne har studeret tusindvis af Trojanere, som er småplaneter, der omgiver Jupiter. Det har længe været et mysterium, hvorfor der er omkring 50 procent flere Trojanere foran Jupiter end bag planeten. Men forskerne har nu fundet forklaringen.

Det viser sig, at asymmetrien i mængden af Trojanere fortil og bag Jupiter kun kan være forekommet, hvis Jupiter har bevæget sig. Asymmetrien skyldes, at planeten blev dannet fire gange længere væk i Solsystemet for herefter at migrere til sin nuværende placering. I sin bevægelse mod Solen har Jupiters egen tyngdekraft fanget flere Trojanere foran sig end bag sig.

Gendannelse af Jupiters bevægelse på computeren

Forskerne har beregnet sig frem til de banebrydende resultater ved hjælp af omfattende computersimuleringer. Ved brug af avancerede computerberegninger har forskerne genskabt, hvordan gasplaneten gradvist har fanget Trojanere. 

Beregningerne er lavet over Jupiters bevægelse gennem Solsystemet for 4,5 milliarder år tilbage. Dengang var Jupiter nyligt dannet ligesom resten af Solsystemets planeter. På det tidspunkt var Jupiter på størrelse med Jorden. Trojanerne blev fanget, mens planeten stadig var ung og uden gaskrop, viser computersimulationerne. 

Jupiters migration skulle ifølge forskerne have varet omkring 700.000 år i en strækning på omkring 2 til 3 millioner år. Planetens vej ind mod Solen skete i en spiralformet bevægelse i en cirkulation rundt om Solen, der blev smallere og smallere. 

Forskerne har også lavet beregninger på Saturn, Uranus og Neptun, som skulle have migreret på samme måde som Jupiter.