De bedste danske TV-serier i dette årtusinde

De bedste danske TV-serier siden 2000.

Danmark har en lang tradition for at producere tv-serier af høj kvalitet. I 70’erne fik vi periodedramaet Matador, hvis store og højt elskede persongalleri vist ikke behøver nogen introduktion.

I 80’erne leverede Jens Okking en uforglemmelig karakterskildring af antihelten og pasbetjenten Karl Jørgensen i hitserien Én gang strømer.  Og i 90’erne fik vi så Riget, Lars von Triers geniale og ukonventionelle gyserkomedie.

Trier lærte familien Danmark at tage det gode med det onde og førte os ned i gangene under Rigshospitalet, hvor mørke og okkulte kræfter fik hospitalets ellers så solide fundament til at slå revner.

Efter årtusindeskiftet er verden for alvor trådt ind i seriernes tidsalder, og 00’erne har da også budt på et væld af gode danske serier. Her er de 15 bedste.

Arvingerne

I DR’s successerie Arvingerne fra 2014 følger vi fire voksne børn, som efter deres mors død, kommer på dybt vand. Moderen, som var kunstner, har efterladt sig en millionarv, og nu skaber fordelingen af formuen splid mellem arvtagerne.

Familien er i forvejen splittet, og selve det at være sammen er en prøvelse. Snart ser hemmeligheder og løgne dagens lys, og serien er en imponerende opvisning i grådighed, svigt og undertrykte følelser.

Det er en dramatisk serie, der ikke ulig en græsk tragedie konstant truer med at køre sine hovedpersoner ud over kanten. Takket være nogle gode overraskelser undervejs har man som seer svært ved at regne ud, hvor det hele dog skal ende.

Arvingerne er i høj grad karakterbåren. Man kommer til at holde af karakterne på trods og den tvetydighed, der er i rollerne, gør arvingerne til en af de bedste danske dramaserier i dette årtusinde.

Broen

Broen er endnu én af DR’s store succeser. Den dansk-svenske krimiserie udkom i 2011 og blev siden lavet i både en amerikansk, fransk-engelsk og russisk-estisk version.

Handlingen er centreret omkring en kriminalsag, der involverer både danske og svenske myndigheder. En myrdet kvinde bliver fundet midt på Øresundsbroen, og de to lande må derfor samarbejde om opklaringen. Et lig bliver dog hurtigt til to, og en temmelig bestialsk sag har taget sin begyndelse.

I første sæson følger vi den socialt akavede svenske efterforsker Saga Norén og den danske betjent Martin Rohde. Deres fælles forsøg på at opklare det bizarre mord fører dem ind i et kompliceret spind af forbindelser mellem seriens karakterer.

Broen løber over fire sæsoner, som byder på nye nervepirrende forbrydelser. Den er både dyster, makaber og tankevækkende. Som én af de bedste danske krimiserier, er den tro mod sin genre og bestemt ikke for sarte sjæle.

Bedrag

Bedrag er også en krimiserie, omend den omhandler en noget andet form for kriminalitet – nemlig økonomisk kriminalitet. Den er instrueret af Per Fly, som stod bag den anmelderroste filmtrilogi Bænken, Arven og Drabet.

Bedrag havde premiere i 2016 og er udkommet i 3 sæsoner. Serien har hentet inspiration i finanskrisen og er optaget af at beskrive samfundets forskellige lag.

Omdrejningspunktet er en kriminalsag, men serien er ikke så optaget af hvem, der har gjort hvad, men snarere af hvordan, den økonomiske kriminalitet er blevet begået.

Bedrag er en klog og tankevækkevækkende serie. Ud over at være spændende, rummer den en særdeles vedkommende samfundsskildring. Seriens manglende berøringsangst overfor kontroversielle emner gør den til banebrydende dansk drama, når det er allerbedst.

Borgen

En af de bedste danske serier, ikke blot i dette årtusinde, men nogensinde, foregår på Christiansborg. I den danske pendant til House of Cards, følger vi toppolitikeren Birgitte Nyborg. Gennem hende lader seriens skaberne seerne komme med bag kulisserne i magtens centrum.

Som fluer på væggen bliver vi vidner til spin, studehandler og politiske magtkampe. Og vi følger Nyborg i hendes personlige udvikling og tager del i de problemer og dilemmaer, hun som menneske og politiker sættes overfor.

Birgitte Nyborg spilles mesterligt af Sidse Babett Knudsen. Borgen fik premiere i 2010, og rygtet lyder, at manuskriptforfatter Adam Price har ladet sig inspirere af Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning Smidt, som dog først blev valgt til statsminister i 2011.

Serien løber over 3 sæsoner, men netop nu skrives der på en endnu en sæson, som forventes at få premiere i 2022.

Forbrydelsen

En af de bedste danske krimiserier er en serie, som for alvor satte dansk drama på verdenskortet. Forbrydelsen er endnu et en mesterlig DR serie. Den udkom i 2007 og blev nomineret til en Emmy. Især seriens hovedrolle, kriminalkommissæren Sarah Lund, tiltrak sig opmærksomhed.  

Sarah optrådte altid stilsikkert i hjemmestrikket sweater, og færøsk strik blev efterfølgende et decideret modefænomen. Seriens 20 afsnit løber over 20 dage, hvor vi følger Sarah, fabelagtigt spillet af Sofie Gråbøl, som efterforsker et mord på en gymnasieelev.

Serien er ikke blot virkelig velspillet, den har også et fantastisk plot, og det lykkedes forfattere og skuespillere at få seerne til at gætte med. Det er dog på ingen måde nemt at regne ud, hvem morderen er. Og serien er da også kendt og berygtet for at give seerne grund til at mistænke samtlige karakterer, inden den når sin afslutning. Det er altså lidt af en bedrift.

Livvagterne

Livvagterne fra 2009 er en dansk politiserie, hvor vi følger 3 yngre danske livvagter, som arbejder for PET. Serien er skrevet af makkerparret Mai Brostrøm og Peter Thorsboe og er sidste del af en trilogi, som indeholder serierne Rejseholdet og Ørnen. Begge er omtalt nedenfor.

Livvagterne er en af de nye danske serier, som med stort held gør brug af både nye og gamle ansigter. Serien høstede masser af ros og gode anmeldelser, og den blev af mange beskrevet som rystende aktuel.

Hovedpersonerne er livvagterne, som er af hver sin religiøse overbevisning. I en verden, hvor personlige synspunkter kan være dødbringende, er det deres opgave at beskytte dem, som tør ytre sig.

Livvagterne tager udgangspunkt i terror og højaktuelle begivenheder. Den er så spændende, at man sidder på kanten af stolen. Men den har også meget på hjerte, og derfor er den en af de bedste og modigste danske serier fra 00’erne.

Ørnen

Denne gode danske serie, så dagens lys i 2004. Den er produceret af DR i samarbejde med en række udenlandske tv-stationer. Serien udmærker sig ved at have et meget eksistentielt fokus.

Vi følger kriminalinspektøren Hallgrim Ørn Halgrimmson, en garvet efterforsker, som arbejder på nogle meget indviklede drabssager, der involverer organiseret kriminalitet.  

Ørnen er en mand i personlig og eksistentiel krise, og fortællingen skifter mellem dyb karakterskildring og nervepirrende thriller. Det er ikke uden grund, at Ørnen blev mødt af en mur af rosende anmeldere.

Det er filmisk og fortællermæssigt godt håndværk, suspence og action, og psykologisk interessant karakterudvikling. 

Som karakter har Ørnen det med at spænde ben for sig selv, og som en anden Odysseus skal han meget langt væk hjemmefra og må gå grueligt meget igennem, før han igen kan komme hjem til sig selv. Om det lykkes, er du nødt til selv at se.

Rejseholdet

Første del af ovennævnte trilogi rullede allerede over de danske tv-skærme i 2000. Serien var desuden den første danske serie, som vandt en Emmy for bedste udenlandske drama. Serien er løst bygget på rigtige kriminalsager og dertilhørende sagsakter og retsdokumenter.

Serien følger rejseholdet, den enhed, som løser kriminalsager på tværs af landet. Som navnet antyder, er der tale om en mobil enhed, og serien spreder sig geografisk over flere forskellige danske provinsbyer. Der rejses frem og tilbage over Storebælt, men også til Sverige, Tyskland og Island.

Serien veksler mellem det nervepirrende opklaringsarbejde og den baggrundshistorie, der knytter sig til de forbrydelser, serien dykker ned i.

Vi følger efterforskernes ofte ret kaotiske følelsesliv, som de mere eller mindre succesfuldt forsøger at tackle samtidig med at de arbejder fokuseret på en igangværende efterforskning.

På paradoksal vis er det netop opklaringen af kriminalsagerne, der viser sig at være hovedpersonernes eneste faste holdepunkt.

Rejseholdet, Intro

Badehotellet

Det er ikke kun DR, der kan skrue en god serie sammen. TV2s store publikumssucces Badehotellet fik premiere tilbage i 2013. Foreløbigt er det blevet til hele 7 sæsoner, og en 8. sæson skulle efter sigende være på vej.

Badehotellet er en hyggelig og medrivende serie, som udspiller sig omkring Andersens Badehotel, der er naturskønt placeret ved det frådende og billedskønne Vesterhav. Serien tager sin begyndelse i sommeren 1928, hvor vi introduceres for ansatte og gæster på det lille hotel.

Vi lærer de ansatte og hotellets stamgæster at kende, og i løbet af seriens øvrige sæsoner følger vi deres udvikling og indbyrdes relationer. Det er en serie, hvor man i høj grad lever sig ind i karakterne og følger dem i deres op-og nedture.

Den som dræber

Den som dræber er en anderledes mørk TV2 serie fra 2011. Serien er skabt på baggrund af bestsellerforfatteren Elsebeth Egholms originale univers.

Hovedpersonerne er et lidt umage par, bestående af retspsykiateren Thomas Schaeffer og vicekriminalkommissæren Katrine Jensen. Sammen jagter de den mest frygtede af alle mordere,  seriemorderen.

Psykiateren er intelligent, men boglig og menneskesky, og kommisæren er kantet og klodset. Men da Københavns politi pludselig står med en særlig svær drabssag, får de brug for at samarbejde. Sammem skal de tegne den adfærdsprofil, der skal hjælpe dem på sporet af morderen, inden han slår til igen.

Serien er spændende dansk serie, flot filmet og god, habil underholdning. Den som dræber opnåede stor succes i udlandet og fik i 2019 en efterfølger, som især er blevet rost for det flotte filmiske arbejde.

Edderkoppen

Miniserien edderkoppen er en dansk krimiserie, som udkom i år 2000. Denne spændende og gode serie er et historisk drama, som foregår i efterkrigstidens København.

Året er 1949, og besættelsestiden spøger stadig. Flere år efter krigens afslutning er der stadig mangel på mange varer, og lyssky forretninger og korruption er udbredt.

Seriens omdrejningspunkt er den såkaldte edderkoppesag. Edderkoppesagen tog sin begyndelse allerede under krigen, men  så først dagens lys i årene efter,  da to journalister kuglegravede den københavnske sortbørs.

Det lykkedes journalisterne at afdække og afsløre et stort kriminelt netværk, som med hjælp fra politiet styrede store dele af København. I stil og opbygning minder serien om en amerikansk krimi noir. Den er stilsikker, selvsikker og lækker.

Serien er et særdeles velfortalt periode- og kriminaldrama og uden tvivl én af de bedste danske serier nogensinde. Det er en kompleks og vedkommende fortælling om korruption og skruppelløshed, men også om mod og idealisme.

Krøniken

Det er altid lidt farligt at sammenligne med vores allesammens Matador. Ikke desto mindre er netop den sammenligning nærliggende, når det kommer til DR serien Krøniken fra 2004.

Serien er en flot og medrivende familiesaga.  Familiens overhoved er patriarken Kaj Holger, der kræver samme disciplin af sin hustru og sine børn, som han gør af sine ansatte på den succesfulde radiofabrik Bella.

Især sønnen Erik kæmper for at vinde sin fars respekt og kærlighed, mens datteren Søs og hustruen Karin har deres helt egen måde at tackle Kaj Holger på.

Vi følger børn og svigerbørn og de skiftende tider, serien bevæger sig igennem, og som hovedpersonerne med svingende held forsøger at tackle.

Ikke alle er lige omstillingsparate, og serien er i høj grad båret af den fine karakterskildring og karakterudvikling. Bestemt en af DR’s bedste dramaserier siden Matador.

Rita

Rita kom væltende ind på seriescenen i 2012. Siden er det blevet til 5 sæsoner af den populære TV2 serie, hvis sidste sæson havde premiere juni 2020.

Hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med den politisk ukorrekte skolelærerinde, er det ved at være på tide. Rita er enlig mor, og som sådan forsøger hun at jonglere både job, barn og potentielle kærester.

Skuespillerinden Mille Dinesen ligger krop til den bramfrie Rita. Rita taler længe før hun tænker, og som seere krymper vi os og bider os i tungen, når hun gang på gang bevæger sig ud på tynd is.

Men Rita er også en modig kvinde. Og en af seriens styrker er, at den viser os en karakter, som kæmper med den slags dagligdagsproblemer, de fleste af os kan spejle os i. Og så gør det jo ikke noget, at de hverdagslige udfordringer også er svært underholdende at overvære.

https://www.youtube.com/watch?v=-iB9IdyPpQ8
Rita, Sæson 5 trailer

Gidseltagningen

Gidseltagningen fra 2017 er en af de bedste nye serier på denne liste. Det er en anderledes alvorlig serie, og stemningen er mere nøgtern og realistisk, end hvad vi måske er er vant til, når vi ser danske serier.

Seriens afsæt er en uhyggelig gidseltagning i Københavns Metro. Metrotoget bordes mellem Kongens Nytorv og Nørreport, og 15 uskyldige mennesker tages som gidsler.

Terroristerne spærrer efterfølgende deres ofre inde i den endnu ikke åbnede metroring under marmorkirken. Og hermed er scenen sat for et intenst og psykologisk og klaustrofobisk drama.

Serien følger efterforskerne, journalisterne, gidslerne og de pårørende, som i al deres magtesløshed må se til fra sidelinjen.

Serien er nervepirrende og medrivende skrevet. Og spændingen stiger kun i takt med, at man som seer forsøger at regne ud, hvem gidseltagerne egentlig er, og hvad søren det er, de vil opnå. Tingene er ikke altid så ligetil, som de ser ud.

Blekingegade

De internationalt kendte stjerner Ulrik Thomsen og Nikolaj Coster-Waldau spiller begge med i denne spændende danske serie om Blekingegadebanden. Serien er en miniserie i 5 afsnit, som løb over de danske tv skærme i 2009.

I løbet af 70’erne og 80’erne begik banden en række politisk motiverede røverier, ligesom de også planlagde at kidnappe en rigmandssøn. Mest kendt er gruppen for det tragiske mord på en 22 årig betjent.

Den unge betjent blev dræbt i forbindelse med et røveri mod Købmagergades postkontor, hvor banden slap afsted med 14 millioner. Drabet medførte en intensiveret efterforskning, som blev gruppens endeligt, da opholdsstedet i Blekingegade blev afsløret.

Serien fokuserer både på det kriminelle element og på politiets opklaringsarbejde. Som seer vakler man mellem sympati og antipati for Blekingegadebanden.

Den samme tvetydighed gør sig gældende i forhold til politiet og det system, som ikke i tide evnede at sætte en stopper for bandens forbrydelser.

Hvad skal du vælge?

Dansk serieproduktion er inde i en virkelig god stime, og det bliver spændende at se, hvad der kommer til os af gode serier i de næste årtier.

Lars von Trier har ved flere lejligheder offentligt lejet med tanken om endnu en sæson af spøgelsesgyset Riget. Så mens du venter på at mystiske og uforklarlige ting igen begynder at ske på Blegdamsvej, kan du passende kaste dig over én af de mange gode danske serier fra dette årtusinde.

Hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med serierne på denne liste, er det på høje tid at komme i gang. Og hvis du ikke ved, hvad du skal vælge, kan du jo bare tage denne liste fra toppen og ned. God fornøjelse!