Betaler du for meget for din a-kasse? Sådan finder du svaret

Om du ser dig selv som en vigtig medarbejder eller ej, så kan du ikke gardere dig mod fyringsrunder og andre forhold, som kan koste dig jobbet. Derfor er du nødt til at sikre dig mod arbejdsløshed ved at melde dig ind i en a-kasse. Med et a-kasse medlemskab kan du nemlig få udbetalt dagpenge, hvis du en dag mister dit job og dermed også mister din hidtil faste indtægt.

Dagpenge gør dig ikke rig, men pengene er ikke desto mindre med til at sikre, at du kan få hverdagen til at hænge sammen. Alternativet er, at du skal søge kontanthjælp. Rent økonomisk er det dog meget mere attraktivt at modtage dagpenge, idet dagpengesatsen er betydeligt højere end kontanthjælpssatsen. Som kontanthjælpsmodtager må du i øvrigt ikke råde over mere end 10.000 kr. eller eje større aktiver som en bil. Derfor er det langt fra sikkert, at du overhovedet er berettiget til kontanthjælp.

Er du allerede medlem af en a-kasse, så bør du undersøge, om du betaler mere for medlemskabet, end du burde. Gør du brug af de kommende tips, kan du spare rigtig mange penge, så hvorfor ikke læse hele guiden?

Sammenlign og spar penge

Det er faktisk ganske simpelt at finde svar på, om man betaler for meget for sit a-kasse medlemskab. Det kan man nemlig hurtigt finde ud af ved at sammenligne a-kasse priser. Prissammenligning foregår på den måde, at du indhenter priser fra alle danske a-kasser, hvorefter du udpeger den billigste a-kasse. Når det kommer til at sammenligne priser, er det altafgørende, at du sammenligner de samlede priser inkl. eventuelle gebyrer. Som studerende bør du i øvrigt være opmærksom på, om du evt. kan tegne et gratis studiemedlemskab.

Du kan på www.billigakasseguide.dk finde en stor og opdateret oversigt over danske a-kasser og deres aktuelle priser. Benyt dig af den mulighed, hvis du gerne vil reducere dine udgifter.

Prisforskellen på den billigste og dyreste a-kasse lyder i skrivende stund på 41 kr. om måneden svarende til 492 kr. om året. Antager vi, at du er tilknyttet en a-kasse i 40 år, så kan du spare svimlende 19.680 kr. ved at være medlem af den billigste arbejdsløshedskasse. Det er da også en slags penge.

Da priserne bliver reguleret hvert eneste år, kan det være nødvendigt at skifte a-kasse fra tid til anden, ifald man finder et billigere alternativ. Dermed ikke sagt, at du nødvendigvis skal skifte a-kasse en gang om året. Det kan jo være, at den billigste løsning i år også er den billigste næste år. Det må fremtiden vise.

Det ville helt bestemt give god mening, hvis den dyreste arbejdsløshedskasse også var den bedste, men det kan man ikke tage som en selvfølge. Det billige alternativ kan nemlig sagtens være lige så godt som det dyre. Læs evt. nogle af de mange anmeldelser på nettet for at få et indblik i, hvor populære de forskellige udbydere er.

Jeg har fundet et billigere alternativ – hvad gør jeg nu?

Det er takket være diverse sammenligningstjenester nemt at finde den billigste a-kasse, men er det mon lige så nemt at skifte a-kasse? Ja, det er faktisk legende let. Alt det praktiske (og krævende) i forbindelse med overflytningen bliver nemlig håndteret af a-kasserne, hvorfor du ikke skal foretage dig det store.

Det eneste du skal gøre er at finde ud af, hvilken a-kasse du vil være medlem af og derefter udfylde deres tilmeldingsformular.

Når du forsøger at melde dig ind i en arbejdsløshedskasse via internettet, bliver du typisk introduceret for følgende to muligheder:

  • ’blive medlem af a-kassen’
  • ’skifte fra anden a-kasse’

Her er det meget vigtigt, at du vælger sidstnævnte mulighed, så udbyderen får vished om, at du allerede er meldt ind i en a-kasse. Dit nuværende medlemskab skal nemlig afmeldes, så du ikke ender med at betale kontingent to steder. Husker du at oplyse, at du allerede er medlem af en arbejdsløshedskasse, så sørger din nye udbyder for at melde dig ud af den gamle. Som du måske kan fornemme, er det ingen større videnskab at skifte a-kasse, selvom man selvfølgelig skal tage højde for en evt. bindingsperiode.

Skift både a-kasse og fagforening

Det er nu, at du skal spidse ører, hvis du gerne vil spare mange penge…

Det er nemlig muligt at opnå en stor samlet besparelse ved at skifte både a-kasse og fagforening – og samle disse to ydelser hos én udbyder. Samler du de to ydelser i stedet for at have dem enkeltvis, kan du højst sandsynligt spare flere hundrede kr. om året. Foruden at kunne spare penge kan du også glæde dig over, at du pludselig kun skal forholde dig til én udbyder. Det gør typisk det hele lidt lettere – mht. fakturering og support.

Er du interesseret i at samle de to ydelser, kan du evt. undersøge, hvem der tilbyder pakkeløsninger, hvor både a-kasse og fagforening er inkluderet. Det Faglige Hus og HK er blot nogle af de udbydere, som tilbyder begge dele. Der er dog også mange udbydere, som kun tilbyder enten a-kasse eller fagforening, hvor en pakkeløsning dermed ikke er en mulighed.

Husk også lønsikring

Betaler du for både a-kasse og lønsikring? Så bør du sammenligne priser på begge dele, da der også kan være penge at spare på lønsikringsdelen.

Man betaler forholdsvis mange penge for lønsikring, men man kan trods alt også få dækket op til 85 % af sin bruttoløn. Derfor er det bestemt ingen dårlig idé at tegne lønsikring, hvis man ikke finder dagpengesatsen tilstrækkelig. Om det rent faktisk kan betale sig at tegne lønsikring afhænger af, hvor mange penge man tjener. Du kan med fordel gøre brug af en online beregner, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig for dig.

Man kan typisk også spare penge på lønsikring ved at sætte den ønskede dækning ned. Jo lavere den ønskede dækning er, desto færre penge skal du betale i kontingent. Dog skal du selvfølgelig sikre dig, at du kan klare dig for det dækningsbeløb, du nu engang vælger. Du kan altid hæve dækningsbeløbet på et senere tidspunkt, hvis du indser, at dækningen alligevel ikke er tilstrækkelig.

Man kan som regel både sænke og hæve dækningsbeløbet via sin digitale brugerkonto, ligesom det selvfølgelig kan gøres via telefon og e-mail.