Elektriker uddannelsen er en uddannelse indenfor håndværkerbranchen, der kan føre til store ting længere fremme i livet, når du har mere erfaring på bagen.

Det er nu mere relevant end nogensinde før at lære om elektronik, da der er brug for din viden om strøm i forbindelse med Danmarks grønne omstilling. Med en elektrikeruddannelse bag dig, kan du være med til at hjælpe Danmark i en mere miljøvenlig retning – og måske endda hele verden.

Men bare fordi elektriker uddannelsen åbner op for en helt masse muligheder, så skal det selvfølgelig være noget, som du har interesse for. Bliv klogere på, om det er noget for dig lige her.

Hvad består elektriker uddannelsen af?

Elektriker uddannelsen tager 5 år, og den består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 til 40 uger, samt et hovedforløb, der veksler mellem praktiske og teoretiske forløb.

Uddannelsen forbereder dig på at lave strøm til lys i nye bygninger, samt reparere og skifte ledninger og kontakter til strøm i ældre boliger. Du vil også lære at installere og vedligeholde computerstyrede el systemer, samt at rådgive folk i valget om elektriske løsninger. Kort sagt, bliver du en tekniknørd, der kan sørge for at alt elektronik, kører som det skal.

Altså er uddannelsen som udgangspunkt bred, men du har mulighed for at vælge mellem forskellige specialer, så du kan blive peget i den retning, der interesserer dig mest.

Uddannelsen i tal

En nyuddannet tjener omtrent 30.000 i løn om måneden før skat, hvorefter du altså så vidt muligt arbejder dig opad. Det lyder måske ikke af så meget, men til gengæld der kun en arbejdsløshed på 3% blandt nyuddannede, og der er stor mulighed for at videreuddanne dig efterfølgende. Top 5 videreuddannelser er tekniske område, maskinmester, diplomingeniør, bygningskonstruktør og sidst ingeniør, hvorfor der altså åbnes op for lidt forskelligt og også meget andet end disse 5 muligheder.

Derudover er elektriker uddannelsen også en af dem, hvor du har mulighed for at tage ekstra vagter, og særligt som døgnservice elektriker vil du kunne tjene en god løn for – i mange tilfælde – meget lidt arbejde. Her får du nemlig løn for alle de timer, hvor du står til tjeneste, uanset om der opstår noget akut eller ej.

Hvem kan blive elektriker?

For at blive optaget på grundforløbet er der nogle adgangskrav, som du skal opfylde, ligesom der er til enhver anden uddannelse. Først og fremmest skal du have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve, og du skal have en gennemsnitskarakter på mindst 2.0 i både dansk og matematik til folkeskolens afgangseksamen.  Derudover skal du også være vurderet uddannelsesparat, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10 klasse.

For at komme ind på hovedforløbet, kræver det, at du har bestået fagene fysik og dansk på E-niveau, samt matematik på D-niveau. Derudover skal du også have taget certifikaterne: Instruktion i arbejde under spænding, førstehjælp på erhvervsuddannelserne, elementær brandbekæmpelse og opstilling af rulle- og bukkestillads. Sidst skal du have en uddannelsesaftale eller en aftale om en praktikplads.

Alt dette til hovedforløbet, er noget der giver meget bedre mening, når først du har taget grunduddannelsen, så hvis det lyder en smule overvældende på skrift, så kan du tage det helt roligt.