God hverdagsmad til den travle familie

”Jeg holder af hverdagen – Mest af alt holder jeg af hverdagen”.
Dette uddrag af et digt fra Dan Turéll beskriver det smukke og magiske ved hverdagen, selv om mange nok glemmer at lægge mærke til det en travl og forhastet mandag i en børnefamilie, hvor døgnets timer ikke slå til. For mange familier står tid til samvær og nærhed højt på ønskelisten. Der er dog ting, man selv kan gøre, for at skabe mere tid i hverdagen. Et sted man kan starte er madlavningsvaner.

Planlægning er vejen frem

For at få hverdagen til at gå nemmere, er det ingen hemmelighed, at det kræver en smule planlægning. Det gælder også, når det kommer til måltiderne. For mange er aftensmåltidet samlingspunktet for familien, hvor de mødes, og snakker om dagen, der er gået. Hverdagsaftensmåltidet skal helst være nemt at gå til, og samtidig være sundt og nærende. Udover at der skal være styr på aftensmaden, så skal der også laves madpakker, nogle gange til alle familiens medlemmer.

For at undgå stressindkøb og fastfood i sidste øjeblik, er det en god idé at lave en madplan for ugen. På den måde kan man handle ind til alt på en gang, og man kan også planlægge på en måde, så man undgår madspild. Samtidig kan man putte nogle opskrifter ind i madplanen, som man ikke tidligere har prøvet kræfter med. Mange har nemlig også et ønske om at variere aftensmaden, så den ikke bliver så ensformig.

Find inspiration online til nem og børnevenlig mad

Men hvor kan man finde inspiration til madplanen, og disse nye og spændende opskrifter, der også er lette og hurtige at gå til? Der findes et væld af hjemmesider, blogs osv., hvor man kan finde inspiration.

Når man har børn, er det ligeledes vigtigt, at maden er børnevenlig, men den kan desværre ikke stå på pizza og spaghetti med pølser hver dag. Faktisk er der mange retter, der normalt ikke anses for at være børnevenlige, som kan modificeres en smule, og dermed gøres mere børnevenlige. Man kan f.eks. besøge Klodsmajor.dk, og få masser af inspiration til nem og hurtig børnevenlig mad. F.eks. kan man finde opskrifter, der kun tager 30 minutter at tilberede.

Et godt råd, der ikke kun er praktisk for børnefamilier, er at lave en stor portion mad, og herefter fryse den ned i portioner. På den måde har man altid nem aftensmad ved hånden, og det bliver nemmere at undgå fristelser, som at bestille mad udefra, når man ikke orker at gå i køkkenet. Det er nemt, og man sparer penge.

Nye og gamle teknikker i det danske køkken – sous vide

Én ting er, at madlavningen til hverdag gerne skal være nem og hurtig at gå til. En anden ting er, at man ikke vil gå på kompromis med kvaliteten.

Når man går tilbage i tiden, havde de fleste husmødre tid til at stå i køkkenet mange timer om dagen, og alt blev gjort fra bunden, uden de moderne hjælpemidler og køkkenmaskiner, der findes i dag. Kødet blev saltet og smørret kværnet derhjemme. Efterhånden som kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet, forsvandt mange af de gamle madlavningsteknikker, og med teknologien er mange af dem overflødige i dag. I de seneste år er der dog en tendens til, at flere prøver kræfter med de gamle køkkenteknikker. Det er f.eks. igen blevet populært at fermentere grøntsager i de danske hjem.

En madlavningsteknik, der for få år tilbage var stort set ukendt i Danmark er ”sous vide”, som er fransk og betyder ”under vakuum”. Det er en teknik, hvor man tilbereder råvarer som f.eks. kød og grøntsager i en vakuumpose i vandbad. Vandbadet har en ensartet temperatur, hvilket gør, at råvaren bliver tilberedt ved præcis den samme temperatur overalt. Når man tilbereder kød på en grill eller i en ovn, risikerer man at varmen bliver for høj udenpå, og det bliver dermed overtilberedt eller brændt på. Det undgår man, når man bruges sous vide. Efter vandbadet steger man hurtigt kødet på en varm pande eller grill, og voila! Førhen kostede det en mindre formue at bruge sous vide, men i dag kan man få maskinerne i et fornuftigt prisleje. Man kan også bruge en sous vide-stav, der monteres på f.eks. en gryde.

Du kan læse meget mere om denne nye metode hos GastroFun.dk

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here