Guide: Byg din egen computer

Byg din egen computer

Guide: Byg din egen computer

Hvorfor bygge sin egen computer, når der findes masser af computere på markedet der er lige til at tage med hjem og bruge? Fordelene er mange, men en af de største er, at du selv er herre over, hvilke komponenter, der bruges og at du kan skræddersy den til dine behov.

Hvis du har brug for en kraftig computer til fx gaming eller grafiske opgaver, er der bestemt noget at hente.

Vi vil her gennemgå de vigtigste komponenter, når du bygger din egen computer og selvfølgelig, hvordan man gør det.

Kabinet, strøm og bundkort

Som med det meste andet skal fundamentet være på plads, før du kan komme videre med det spændende arbejde. Og computerens fundament er kabinettet, strømforsyningen og bundkortet. Kabinettet er det, som alle komponenterne sidder i og strømforsyningen er den, som fordeler strømmen til alle komponenterne.

Det er vigtigt at vælge en strømforsyning med nok watt, da komponenterne ikke vil fungere ordenligt uden nok strøm eller i værste fald kan blive beskadiget. En strømforsyning med omkring 800 watt burde kunne klare det meste.

Det er også vigtigt at vælge det rigtige bundkort, da det afgør hvilken CPU (computerens hjerne) du kan køre med og hvilket kabinet det kan sidde i, samt hvor meget plads der er til grafisk hukommelse og RAM. Man kan ofte købe bundkortet med en tilhørende CPU.

Grafikkort og RAM

Grafikkortet er den del af computeren, som sørger for, at der bliver vist noget på skærmen. Og det er kvaliteten og størrelsen af grafikkortet som afgør, hvor komplicerede ting, der kan vises på skærmen. Fx kræver store computerspil og stort, grafisk arbejde et kraftigt grafikkort. Vil du spille de nyeste computerspil skal du nok over 8 GB grafisk hukommelse.

Man kan sammenligne computerens RAM med vores korttidshukommelse; hvis vi er i gang med en opgave er det praktisk at kunne huske, hvor de enkelte ting ligger og fx ikke hvornår ens mor har fødselsdag. RAM’ene holder så at sige boldene i luften mens man fx spiller et spil. Og jo mere RAM jo større opgaver kan computeren udføre. Med 16 GB RAM skulle du være dækket ind, men mindre kan også sagtens gøre det. Kig på de spil, du gerne vil spille, og tjek kravene derpå.

Hvilke type harddisk?

Hvis RAM’ene er computerens korttidshukommelse, er harddisken langtidshukommelsen. Harddisken er der, hvor computeren lagrer al sin viden. Og det er den, der afgør, hvor meget du kan have liggende. 1 TB, dvs. 1000 GB, burde være mere end nok for de fleste.

Der er to typer harddiske til din computer. Den almindelige som man kalder ‘harddisk’ og så det lidt nyere SSD, Solid State Drive. Fordelen ved den første er, at du ofte får mere lagerplads for pengene, mens du med en SSD får langt hurtigere behandling af dine data. Så her må man afveje sine behov.

Skærm, mus og tastatur

Når du har styr på de primære komponenter, som skal indeni computeren, skal du også overveje de ting, som du styrer computeren med; mus, tastatur og skærm. Der findes produkter af denne slags, som er lavet specifikt til gamere, som giver den bedst mulige spiloplevelse.

Er du grafisk designer eller andet, hvor du bruger computeren til at grafiske opgaver, findes der også gode produkter hertil. Hertil kan du også købe fx en tegneplade, så du kan tegne direkte ind i computeren.

Hvordan bygger man den så?

Når du har fundet og fået købt alle de elementer, du vil have i din computer, skal den bygges. Og hvordan gør man så det?

En af de aller vigtigste ting at have i baghovedet når man bygger sin egen computer er, at det er en maskine som kræver en masse strøm. Så for at du ikke kommer til at kortslutte noget eller få stød, er det vigtigt, at du bruger det, der hedder et antistatisk armbånd. Herefter kan du gå i gang med at sætte ting i bundkortet:

Sæt processer i

Du skal starte med at installere CPU’en, hvis den ikke allerede er sat i. Der er det vigtigt, at man arbejder stille og roligt, da det er et skrøbeligt komponent. Der er mærkater på både CPU og bundkort, som viser, hvordan det skal sidde.

Herefter skal du installere køleren til CPU’en. Her er det vigtigt at sætte kølerens ledning til bundkortet i det stik, der hedder CPU FAN. Så får den strøm.

Installer RAM i bundkortet

RAM er rigtig lette at installere. Man kan næsten ikke tage fejl af hvor og hvordan de skal sidde i bundkortet. Det er dog vigtigt, at det giver et lille klik, når de sættes i. Så er man sikker på, at de sidder helt rigtigt.

Sæt bundkortet i kabinettet

Når du har installeret de vigtigste dele på bundkortet, er det tid til at sætte bundkortet i selve kabinettet. Der er ofte en lille afstandsskrue, du skal være opmærksom på så bundkortet ikke rører ved kabinettet. Det kan give kortslutninger.

Herefter er det ellers bare at skrue bundkortet på plads i de huller, det nu passer på. Men husk, at du ikke må spænde skruerne for hårdt.

Kabinettet har nogle ledninger til de forskellige knapper, som skal sættes i bundkortet. Læs i kabinettets manual hvor de skal sidde på dit bundkort.

Sæt strøm til det hele

Det kan være forskelligt hvor strømforsyningen skal sidde i kabinettet, men det vigtigste er, at den suger luft udefra og ikke inde fra kabinettet. Den skrues fast med fire skruer og herefter skal de forskellige ledninger sættes i de rigtige stik på bundkortet. Læs din manual for dette.

Installer resten af komponenterne

Det sidste du mangler nu er grafik og harddisk. De er relativt lette at installere. Der er et stort “stik” som grafikkortet passer i, og harddisken passer i en slags skuffe. Og når du har sat de forskellige ledninger i til disse ting, er du faktisk ved at være der. Tjek en sidste gang at alle kabler sidder godt fast og tænd computeren.

For flere detaljer i opbygningen, kan du se denne video:


Nu kan du installere Windows eller et andet styresystem via et eksternt drev. Vi håber du er blevet klogere på at bygge din egen computer.