Kunstig intelligens fanger snydere

Der har længe været teknologiske løsninger, som universiteter, gymnasier og andre institutioner har anvendt til at fange de studerende, der snyder med eksamensopgaverne. Disse fungerer på den måde, at de identificerer, hvor meget af den afleverede tekst, der er unik, og hvor meget der er ’lånt’ fra andre kilder på nettet.
Der er dog for nyligt bliver indsat en helt ny spiller på banen, som skal være med til at tackle snyderne.

Et team af danske forskere har nemlig udviklet et værktøj, der baserer sig på kunstig intelligens. Dette værktøj kan med 90% sikkerhed vurdere, om den studerende har snydt eller ej. Men der er nogle faldgruber, som vi vil komme ind på senere.

Så mange opgaver er allerede blevet analyseret

I løbet af foråret 2019 har værktøjet allerede analyseret mere end 130.000 opgaver, som er afleveret på dansk. Værktøjet er blevet kaldt ’Ghostwriter’. Det er baseret på kunstig intelligens, og derved kan det genkende mønstre, som kan være med til at fælde snyderne. Men hvordan virker det helt præcist?

Vi har alle en specifik måde at skrive på. Det handler om, hvilke ord vi vælger. Hvilken type af komma vi sætter, og hvilke typiske fejl vi laver. Værktøjet tjekker en masse forskellige faktorer, når den scanner en tekst. Disse faktorer krydstjekker den så med opgaver, som du har afleveret tidligere for at identificere, om du har snydt eller ej.

Hvis der er en alt for stor forskel på de tidligere skrevne opgaver og den scannede opgave, så vil den sige, at der er tale om snyd.

Kunstig intelligens virker ikke alene

Værktøjet har, som sagt, en succesrate på omkring 90%. Der er dog flere, som forholder sig skeptisk til løsningen og siger, at den kunstige intelligens aldrig vil kunne stå alene.

Hele pointen med uddannelsesforløb er, at man udvikler sig. Så hvis man virkeligt har taget sig sammen og er blevet meget bedre, så skal man ikke anklages for snyd, fordi der er en computer, der siger det.

Andre eksperter mener dog, at det er højst sandsynligt, at flere uddannelsesinstitutioner vil tage dette program i brug inden for den næste årrække.

Nu føler robotterne altså med, så du må hellere tænke dig om en ekstra gang, inden du overvejer at købe dig til en eksamensopgave.