Lydbobler kan erstatte høretelefoner i fremtiden

I fremtiden kan du blive fri for sammenfiltrede høretelefoner. Det bliver nemlig muligt at lytte til forskellig musik i det samme rum helt uden at forstyrre hinanden. En gruppe ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet er i fuld færd med at opfinde en ny teknik, der kan danne små isolerede lydbobler, som ikke forplanter sig til omgivelserne. Ph.d.-studerende Taewoong Lee modtog for nylig prisen Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris for sin banebrydende opfindelse. 

Nyttigt i hjemmet, familiebilen og til koncerten

Den nye opfindelse kan på mange måder bliver gavnlig, ikke mindst i hjemmet, familiebilen eller til koncerten.

I hjemmet er det ikke utænkeligt, at beboere har forskellig smag i musik. Her er det praktisk uden brug høretelefoner at kunne høre hver sin genre i stuen. De virtuelle lydbobler kan for eksempel også gøre det muligt at se den samme film på hver sit sprog.

På lange ture i familiebilen er teknikken også yderst praktisk. Den gør det muligt for de voksne at høre radio fra forsædet, mens børnene uforstyrret kan sove på bagsædet eller høre børnemusik.

Opfindelsen vil også være nyttig til festivaller og koncerter. Ved hjælp af teknikken kan lyd fra forskellige scener blive forhindret i at blive blandet sammen. Naboerne til koncert- eller festivalpladsen undgår også at blive holdt vågne af den høje musik. 

Isolerede zoner af lyd

Det er ved hjælp af en særlig matematiske lydalgoritme, at det for hver person i et rum bliver muligt at være i sin egen virtuelle lydboble. Lydsignaler bliver kontrolleret af algoritmen, så lyden fra højtalerne i bestemte zoner i et rum bliver dæmpet. Idéen er at dæmpe lyden i andre lydzoner mest muligt, mens det ønskede signal høres uforandret.

Opfindelsen forventes at være væsentlig for videre udvikling af teknologien.  

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here