For første gang har forskere formået at oversætte hjernens signaler til hele sætninger af forståelig lyd. Det har de været i stand til ved hjælp af kunstig intelligens og målinger af hjerneaktivitet. Håbet er i fremtiden at kunne give stumme mennesker mulighed for at tale via en computer.
Forsøgspersoner med epilepsi
En gruppe forskere fra University of California har testet den nye teknologi på fem personer med sygdommen epilepsi. Forsøgspersonerne var alle i stand til at tale. De fik opereret et implantat ind i hjernen til måling af hjerneaktivitet.
Når mennesker taler, sendes der elektriske signaler fra hjernen og til tunge, læber, kæbe og strubehoved. Forsøgspersonerne blev bedt om at læse flere hundrede sætninger højt. Imens fangede forskerne de elektriske signaler fra testpersonernes hjerne ved hjælp af kunstig intelligens og dekoder. Det lykkedes på den måde forskerne at frembringe hørbar kunstig tale.
Forskerne har fået 1755 engelsktalende personer til at testlytte de kunstige lyde.
Teknologien er endnu ikke nøjagtig nok til at blive brugt som hjælp til mennesker uden sprog. I fremtiden håber forskerne dog at kunne hjælpe mennesker, der har mistet evnen til at tale. Det gælder for eksempel mennesker med sygdomme som sklerose, ALS og Alzheimers.
Ikke tankelæsning
Når forskerne formår at oversætte hjerneaktivitet til lyd, er det vigtigt at pointere, at det ikke er tanker, der bliver oversat direkte. Forskerne oversætter det, som forsøgspersonen vil sige. De har fokus på den hjerneaktivitet, der styrer bevægelser, der danner lyde og ord.
Den nye opfindelse er et step imod en fremtid, hvor tale kan blive sendt direkte fra hjernen.
”Næste skridt handler om at finde ud af, om samme algoritme kan virke hos talehæmmede personer, og om teknologien overhovedet har nogen klinisk anvendelse,” har Edward Chang udtalt ved et pressemøde. Edward Chang er professor i neurokirurgi ved University of California og fører laboratoriet bag den nye taleteknologi.
Studiet blev for nylig fremlagt i det videnskabelige tidsskrift Nature.