Nyt kemisk plaster kan aflæse sved

Dyrker du regelmæssigt sport som fritidsbeskæftigelse eller professionelt, så vil du muligvis finde interesse i en ny sportsgadget. Amerikanske forskere har opfundet et særligt plaster, der kan måle menneskers individuelle svedniveau og svedtab under en sportsaktivitet. På den måde bliver det muligt at aflæse basale behov. Indtil videre er plasteret tiltænkt professionelle sportsudøvere. Produktets ophavsmand spår dog, at plasteret i fremtiden også ville kunne tages i brug af personer, der blot dyrker sport som fritidsbeskæftigelse.

Farver indikerer svedniveau

Sved-sensoren er fremstillet af tyndt og smidigt plastik, som klæber sig fast til et udvalgt sted på kroppen. Det tynde og elastiske materiale sikrer, at plasteret bliver siddende på kroppen, mens sportsaktiviteten står på. Sensoren er trådløs og beregnet til engangsbrug.

Når sveden pibler frem på huden, bliver det opsuget af sved-sensoren. Svedet løber ind i små luftfyldte kanaler i sensorens trådnet, hvor det bliver blandet med farvestof. Det ellers hvide plaster begynder så gradvist at skifte farve. Jo hurtigere kanalerne i sensoren bliver fyldt, jo mere sveder brugeren af plasteret. Ved at bruge plasteret kan sportsudøveren for eksempel se, om væskeindtag er tiltrængt. Det kan afhjælpe, at sportsudøveren bliver dehydreret under aktivitet.

Foreløbigt tiltænkt professionelle sportsfolk

Til en start er sved-sensoren designet til at hjælpe professionelle sportsudøvere med at blive opmærksomme på deres behov under en sportsgren. Sensoren er praktisk for de, der bestræber sig på en optimal sportslig præstation. Ud over at fungere på land er sved-sensoren også effektiv i vand. Den er nemlig vandtæt og egner sig godt til blandt andet professionelle svømmere.

Plastrene er testet på 250 deltagere ved verdensmesterskabet i ironman i 2018. Testen viste, at sensoren havde en virkning i mere end to timer. I fremtiden skulle alle fysisk aktive personer gerne kunne få gavn af produktet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here