Sådan kommer du i gang med at lave en hjemmeside

Lav din egen hjemmeside

Hvad enten du lige har startet et firma op eller har brug for en mere speciel blog til dine kreative outputs, så kommer man ikke uden om at skulle ud og rode med en hjemmeside af den ene eller anden slags. Nu er ’rode’ måske lidt for hårdt sagt, for hvis man ønsker det, kan det være ganske let og også forholdsvis billigt at sætte sin egen hjemmeside op.

Helt generelt kan man sige, der er tre måder at gøre det på, som varierer i sværhedsgrad, men også i frihed til at kunne specificere hjemmesiden til ens særlige behov. For dem der er leder efter en nem løsning til at sætte en rimelig standart hjemmeside op, så kan man bruge et standardtema for en hjemmeside.

Hvis man gerne vil have lidt mere frihed, men ikke kan programmere selv, så kan man få hjælp med programmeringen gennem en pakkeløsning. Men hvis man synes programmering lyder interessant, og man er op for en stor opgave, så kan man også selv kaste sig ud i projektet med at programmere hele siden selv.

Herunder følger en kort oversigt over de tre muligheder for at lave sine egen hjemmeside. Så kan du vælge den, der passer bedst til dit eget ambitionsniveau og til din hjemmeside.

Brug en standardiseret skabelon

En standardløsning er en allerede programmeret standard-hjemmeside, som du kan udfylde med din information, billeder og så videre. Her køber man typisk en hel pakke med webhotel og måske også et domæne eller subdomæne, afhængig af hvilken løsning, du bruger.

Typisk vil det være sådan, at man betaler et abonnement for denne pakke. Så betaler man for det hele på én gang og skal sådan set kun koncentrere sig om at vælge ud af de forskellige features, skriftstørrelser og så videre.

Ulempen ved dette er, at man ikke har særlig meget frihed til at specificere sin hjemmeside til lige netop ens ønsker. Ofte er der opstillede skabeloner, som man kan vælge mellem og ellers har man kun meget lidt frihed til at klikke rundt – hvilket selvfølgelig også gør den en del mere simpelt. En anden ulempe er, at denne løsning faktisk ofte er den dyreste. Det skyldes, at man ofte køber alle ting på én gang, og der sitet selvfølgelig trækker et gebyr for ulejligheden.

Denne løsning er derfor god til dem, der leder efter den nemmeste måde at lave deres hjemmeside på. Hvis man kun skal bruge en meget simpel ’landningssite’, hvor der kun skal stå nogle informationer om et firma eller være en meget simpel blog med tekststykker, så er pakkeløsningen god.

Lav din hjemmeside med et CMS

CMS står for Content Management System og er et system, der hjælper dig med at sætte din egen hjemmeside op. Her har nogle allerede skrevet programmeringen, der strukturer din hjemmeside, for dig. Systemet holder altså styr på din data så som tekster, blogindlæg og billeder, som du selv har tilføjet.

Et eksempel på et CMS kan være WordPress, der er gratis, og som rigtig mange hjemmesider er lavet med. Her kan du selv vælge, om du vil købe dit eget domænenavn eller have et gratis domæne på wordpress.com. Med WordPress kan man yderligere få plugins, der giver ekstra features på din hjemmeside.

Med et CMS skal du selv ud og finde et webhotel og købe et domæne, som kan være en ulempe for nogle, selv om det er billigere. CMS er altså en mere tidskrævende, men billigere løsning i forhold til en pakkeløsning. En anden ulempe ved et CMS som WordPress kan være, at man ikke har samme kontrol over sin hjemmeside, som man har, hvis man har programmeret det hele selv.

Med et CMS er der altså nogle flere muligheder for at lave en mere speciel hjemmeside med flere features. Desuden er det billigere, når man selv køber domæne, sub-domæne eller webhotel ved siden af i forhold til en hel pakkeløsning.

Programmér selv din hjemmeside

Hvis man gerne selv vil kaste sig ud i at programmere sin egen hjemmeside, så kræver det en hel del egenskaber og tid. Programmering er ved at blive mere og mere populært for børn og unge også, men der er stadig mange, for hvem programmering slet ikke ringer en klokke. Når man selv programmerer sin hjemmeside, så kan man dog regne med, at alting lever op til ens egne krav og er i ens kontrol. Derfor er det ofte større hjemmeside med mange features så som for eksempel salg, der selv programmerer en hel hjemmeside.

Men har man brug for en mindre hjemmeside, kan det også bare være et hyggeligt hobby-projekt. Men hvis ikke man kender noget til det i forvejen, så er der altså mange ting at tage stilling til. HTML, CSS, Javascript eller PhP? Der er nok at gå i gang med, hvilket for nogle er en ulempe, mens det for andre er spændende og sjovt.

I forhold til en CMS så koster det cirka det samme at programmere sin egen hjemmeside. Men hvis det skal være en stor hejmmeside med mange features og trafik, så er det billigere selv at lave det. For hvis man skal til at benytte mere avancerede plugins i et CMS, så kommer der ofte et gebyr på.

Hvis du gerne vil lave en hjemmeside, så er der altså mange måder at gøre det på, så der skal nok være én derude, der passer til dine behov. Og så er der masser af information om netop at lave hjemmesider på internettet. Så det er lettest at finde rundt i, hvis man kan finde en hel guide som denne eller måske en lang playliste på Youtube om emnet. Held og lykke!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here