Sensor kan afsløre mælkens friskhed

Hvert år går der store mængder mælk til spilde. Det sker i høj grad, fordi danskere misforstår udsagnet ’bedst før’ på mælkekartoner i de danske supermarkeder. Nu har en gruppe forskere udviklet en ny teknik til at fastslå, hvornår mælken er dårlig. Opfindelsen kan potentielt gøre udløbsdatoer overflødige.

Farveændring indikerer surhed

Den nyudviklede teknik er en sensor, der er i stand til at ’lugte’, om mælken stadig er frisk. Teknikken er opfundet af forskere fra Washington State University.

I mælk vil der over tid opstå mikrobiel vækst, der udsender flygtige gasser, som ændrer lugten og smagen af mælken. Sensoren er overtrukket med nanopartikler, som er i stand til at reagere på flygtige gasser, der gør mælken dårlig. Hvis mælken er dårlig, vil sensoren automatisk ændre farve.

Sensoren vil kunne give en mere nøjagtig vurdering af mælkens surhedsgrad end et menneskes lugtesans. Den vil sandsynligvis også kunne forhindre, at nogle smider mælk ud for tidligt, fordi de ikke stoler på deres egen lugtesans.

Udløbsdatoer kan blive fortid

Indtil videre har forskerne formået at vise, om mælken er frisk eller dårlig. Næste skridt bliver at finjustere opfindelsen. Forskerne vil udvikle en måde, hvorpå de visuelt kan vise forbrugerne, hvor mange dage der går, før mælken er dårlig.

Lykkes det forskerne, vil opfindelsen kunne erstatte de nuværende mere upræcise udløbsdatoer på mælk. Det kan med tiden spare store mængder mælk fra at gå spildt hvert år, vurderer forskerne.

Sensoren er ikke i direkte kontakt med selve mælken. Forskerne håber, at den fremover kan blive integreret i mælkekartoners hætter. På den måde vil forbrugerne kunne se, om mælken er frisk eller dårlig, uden først at åbne kartonen.

Forskningsprojektet er offentliggjort i det internationale tidsskrift Food Control med overskriften ”Colorimetric detection of volatile organic compounds of shelf-life monitoring of milk”.